Vastab Tiia Jaanus, Tallinna Botaanikaaia metoodik:

Üks sagedasem tulpe vaevav seenhaigus on hahkhallitus. Ka tänavu on paljudes aedades tulpide ilu röövinud just seesama tõbi. Aprillis olid ilmad jahedad ja sagedaste öökülmadega. Lisaks oli tihti vihmane ja niiske.

Sellised olud põhjustavadki tulpidel hahkhallituse levikut. Lehtedele tekivad hallikad või klaasjad täpid ja laigud, mis jaheduse ja niiskuse püsides suurenevad. Kohati on näha ka tolmavat hallituskirmet. Kahjustus võib tabada küllalt suurt osa lehest. Samasugused hallikad täpid võivad olla ka õitel, tugevama nakkuse korral õiekuju moondub. Mõnel sordil kärbub terve avanemata õienupp.

Kui sibul on juba istutamise ajal nakatunud, tärkavad kevadel kidurad, kõverdunud lehtedega ja tervete taimedega võrreldes väiksemad tulbid. Tugeva nakkuse korral ei tärka taimed üldse. Kidurad ja moondunud taimed tuleks haiguse leviku takistamiseks esimesel võimalusel välja kaevata ja hävitada. Sellistel taimedel on näha pruune, juba pehmenevaid plekke sibulatel või ka varre alumises osas.

Tulbilehtedel on haigustunnused selgelt näha

Heas elujõus taimel, kel on nakatunud ainult mõni leht või selle osa, tuleks nakatunud piirkond (ka tugeva kahjustusega õienupp) ette­vaatlikult eemaldada. Kui haigus paremates ilmaoludes enam oluliselt edasi ei levi, võiks tulbisibulad juuni lõpus või juuli alguses välja kaevata, kuivatada ja puhastada. Sügisel aga valida istutamiseks ainult täiesti terveid, siledaid ja plekkideta sibulaid. Sõltuvalt sordist tuleks sibulaid vähemalt mõne aasta järel üles võtta. Väljakaevamisega ei maksa aga kiirustada, lehed peaksid enne kolletuma hakkama. Haiguste levikut soodustab ka see, kui tulbid on liiga tihedalt või kui nende vahel kasvab lopsakas umbrohi.

Haigusi aitab ära hoida sibulate õigeaegne istutamine septembris-oktoobris, hästi juurdunud taimed ei nakatu nii kergesti.

Kel on valmidus aias kemikaale kasutada, võib seenhaigusi ennetada, pritsides taimi õitsemiseelsel ajal selleks sobiva fungitsiidi (Rovral 255 FLO, Euparen M WG 50) lahusega (0,2%) või leotada sibulaid enne istutamist samas lahuses.