Hakkasin asju lähemalt silmitsema. Mullatermomeeter paistis tunduvalt pisem, kui olin oodanud, aga eks veebipoest ostes võibki toodet pildilt vaadates tekkida suurusest vale ettekujutus. Termomeetri juhendit lugedes vajus aga mu suu lahti. Esimese asjana oli kirjas: „Liha temperatuuri teada saamiseks torgake termomeeter kahe tolli sügavusele.“

Kallis aiapood müüs mullatermomeetri nime all lihatermomeetrit, mille oleksin saanud ka kodulähedasest poest ilma tollimaksu ja mitmekuuse ootamiseta!

Esimese pahameelega viskasin uue riista nurka ja sinna jäi ta mitmeks nädalaks. Aga kui saabus suur kevad, otsisin selle välja ja hakkasin mulla temperatuuri mõõtma – küll peenral, küll kasvuhoones. Pärast seda, kui käisin Matogardis ja Mart Ruumet valgustas mind (ja lugejaidki selles ja juulikuu ajakirjas) komposti valmistamise nüanssidest, hakkasin mõõtma ka kompostihunniku temperatuuri.

Nüüd on mu eesmärk teha kuumkomposti ja saada hunniku temperatuur vähemalt 65 kraadini. Selleks peab olema suur kogus kompostitavat massi, mida mu enda aiast ei pruugi kokku tulla. Naabrimeestega sain kokkuleppele, et nad toovad oma muruniite ja muud aiajäätmed minu hunnikusse. Eelmisest aastast on mul sinna vahele puistamiseks puulehti ja saepuru, et lämmastiku ja süsiniku suhe oleks sobiv. Kasutan ka oma termomeetrit ja jälgin huviga, mis saab. Värske muruniite kuhjas tõusis temperatuur juba 55 kraadini.

Päevakajalist nõu aiateemade kohta saab endist viisi veebilehelt maakodu.delfi.ee, soovitan soojalt hakata ka Facebookis Maakodu jälgijaks.

Lugeja kirjutab

Toimetus tänab kõiki lugejaid kirjade eest! Tagasisidet augustinumbri kohta ja soovitusi edaspidiseks ootame 15. augustini aadressile maakodu@maakodu.ee.

Tervist!

Juulikuunumbri kõige inspireerivam artikkel oli kindlasti lavendlitalust – kui ilusad pildid ja südamlik lugu! See tekitas huvi ka ise lavendliga katsetada.

Edaspidi sooviks aga veelgi lugusid ja soovitusi, kuidas aiakahjuritega hakkama saada, kuna olen väga algaja aednik. Sel aastal on eriliseks nuhtluseks näiteks võrgendikoi õunapuudel.

Jõudu!

Doris Järvamaalt

***

Alati on huvitav lugeda artikleid, kus on kasulikke praktilisi näpunäiteid. Seekord meeldisid: „Kodune kompost rikastab aiamulda“ ja „Vigade parandus suvises tarbeaias“. Eriti viimane, sest alati on keegi, kes tahab meie hoolega kasvatatud saagi nahka panna.

Aime Riivik

Tere.

Naudin Maakodu neid lugusid, kus juttu vanade majade taastamisest ja taasasustamisest. Seekord võlus mind Hiiumaa lavendliväli. Lihtsalt võrratu! Sain lootust, et ehk õnnestub mul ka oma koduaias leida koht, kus see kaunis taim end hästi tunneb ja talve üle elada suudab.

Livia Silvet

***

Kõik artiklid olid köitvad, aga kõige rohkem näpunäiteid sain suvelillede hooldamise kohta. Polnud varem kuulnudki midagi tatrakestade kasutamisest multšiks. Tundus põnev.

Ulla Kübar


Tere!

Olen Maakodu kaanest kaaneni lugeja, eriti aga meeldivad vanade majade ja aedade lood, samuti potipõllundusse sobivad taimekaitse teemad, sõnaga kõik argipäevane. Viimases numbris oli hea roosisortide tutvustus.

Enel Käär