Võtame või pika ja harukordselt sooja sügise. Tõtt-öelda ma ei mäleta, millal enne on loodus olnud niivõrd värvikirev. Või siis imeliselt soe suvi, mis küll rohelise muru pruuniks ja krõpskuivaks kuumutas, aga lubas teeselda oma koduõues lõunamaisel puhkusereisil olemist.

Ka tänavusest kevadest meenub vaid positiivset – näiteks see, et ei olnud ühtki ootamatut kuumalainet. Tänu sellele, et ilm oli stabiilselt pigem jahedapoolne, said sibullilled õitsemisest viimast võtta. Kuumalaine oleks selle ilu kärinal paari nädalaga läbi põletanud.

Talvgi oli aasta alguses ju lapsepõlveaegse talve moodi ning lund pidi mitut puhku nii maakodu katustelt kui ka kasvuhoonetelt maha lükkama.

Minu meelest võib heana sellest aastast tulevasse kaasa võtta ka jälle ausse tõusnud kasinuse.
On ju pigem normaalne teha ise natuke rohkem ja osta vähem, püüda mitte laristada ega toitu raisata. Kasvatada endale ise ja kui osta, siis pigem omamaist ja tuttavalt talunikult. Märgata teisi inimesi ning piirata isepäiselt pea laiali otsas ringi tuhisemist. Vaadata üksteisele silma ja tõdeda, et olgu mis on, me saame nende keeruliste aegadega hakkama. Me jääme ellu ja oleme edaspidi tänu sellele kogemusele paremad, targemad ja hoolivamad.

Ilusat jõuluaega ja head uut aastat!

Lugeja kirjutab

Täname kõiki, kes toimetusele kirjutasid ja tagasisidet andsid. Ootame teie kirju ja soovitusi kuni 15. detsembrini aadressil maakodu@maakodu.ee.

Tere!

Sellepärast ma Maakodu tellingi, et siin on inspireerivad lood peredest, kes rajavad imelisi kodusid. Seekord siis vahva lugu „Kodu on ammu valmis, aga majaga läheb veel aega“. Jõudu-jaksu Ursula Ratasepale ja Kaarel Ojale see kaunis maja lõpuni valmis ehitada.

Tiiu Teekel

***

Novembrikuu Maakodus oldi tõesti mõtete ja südamega maal. Nii palju oli juttu kodude leidmisest ja nende ehitamisest. Kõlama jäi ilus mõte – kodu on ammu valmis, aga majaga läheb veel aega. Armas oli lugeda Ursula Ratasepa ja Kaarel Oja kodu leidmisest ja sellega seotud töödest, tegemistest, tunnetest. Samuti lugu Põdra talu perenaisest, kes oma südameasjaks võtnud esiisade talukoha taastamise - milline suur töö!

Eestis elab ikka väga ägedaid inimesi. Jõudu neile kõigile, sest tööd koduga jagub, ma arvan, et pikkadeks aegadeks.

Virge Berggrünfeldt

***

Hea on lugeda hingelähedasi lugusid maakodude rajamisest ja ülesehitamisest, eriti kui on koos mitu põlvkonda. Meeldisid lood „Kodu on ammu valmis, aga majaga läheb veel aega“, „Arhitekti puudutusega meistriteos“ ja „Soomest Setomaale, koju tagasi“.

Õie Elm

***

Kui palju värvilist või mustvalget ilu on aias või ruumis, näeb iga inimese silm erinevalt!

On selge, et igaühele meeldib oma vaade objektile. Olgu see siis lopsakus või kidurus Nipernaadi teel, saunatagune kasepark Setomaal, ajalooline Põdra talu või Ursula Ratasepa ning Kaarel Oja pere Vilkeni talu. Oli palju huvitavat lugemist!

Ülle Kukk