Kauneimaks maakoduks tunnistas žürii Raplamaa lääneservas Laukna külas asuva Viduva talukompleksi, mille rehielamu on noored Evely ja Denis Kaibijainen tundliku käega tänapäevastanud ning seest maitsekalt kujundanud. Hämmastav on veel turbokiirus, millega ehitus- ja sisekujundustööd kulgesid: alles veebruaris soetatud talu remonditi elamisväärseks juba mõne kuuga ja ainult oma pere nõu ja jõuga. Eluruumides on oskuslikult miksitud värvi ja vormi, vana ja uut, kallimat ja odavamat, nii et kõik moodustab kauni ühtse terviku.

Kauneima aia tiitli sai Mikko talu Südamete aed Põlvamaal. Anneli ja Maidu Patraili loodud maaliliste vaadetega Inglise stiilis taluaed paneb südame põksuma igaühel, kes seda vaatamas käib.

Sellele aiale, mis laiub koguni kahel hektaril, annavad võlu reljeefne maastik ja veekogud. Aias looklevad võimsad istutusalad loovad erinevaid aiaruume ja perenaise anne sulandada need loodusega üheks tervikuks on imetlusväärne. Omaette vaatamisväärsus on tarbeaed taaskasutatud akendest kasvuhoonete ja vahvate kanamajadega.

Kõige kaunim kõrvalhoone, mille pererahvas on nimetanud “Vursti praadimise tareks” asub Savimäe talus Nõo vallas Tartumaal. Selle vahva väliköögi ehitasid Siret ja Heiti Kriisa koos lastega viis aastat tagasi. Taaskasutuse vaimus ja käepärastest materjalidest ehitatud väliköök on lihtsalt nii äge, et žüriil polnud kahtlust: just see väärib võitu! Kõik, millel silm peatub, on pererahva enda kätetöö: raudkividest müürid ja kamin, kividest põrand, kohalikust savist seinad, kuhu on pikitud rohelisi pudeleid, oma metsa palkidest meisterdatud tugipostid, lakast leitud laastudest katus jne. Pererahvas kavatseb ehitada sinna ka rakettahju ja mõned saviseinad.

Selles erinumbris avaldame pikemad lood võitjatest ja galerii kõigist konkursil osalenutest. Finalistidest saate lugeda ajakirja järgmistes numbrites.

Maakodu konkurss “Eesti kauneim maakodu 2021” algas aprillis ja lõppes augustis. Tänavu võisteldi kolmes kategoorias: kauneim kodu, aed ja kõrval­ehitis.

Kohtumiseni järgmisel aastal!

Maakodu toimetus

Jaga
Kommentaarid