Kuldsed marjad toiduks ja ravimiks

 (2)

Kuldsed marjad toiduks ja ravimiks
Inkamari ehk peruu füüsal.Foto: Repro

Viimastel aastatel on meie poelettidele jõudnud põnevad kuivatatud viljad, mida tuntakse inkamarjadena.

Lõuna-Ameerika on paljude väärtuslike toidutaimede kodumaa. Nii kartul, tomat, paprika kui ka näiteks maapähkel on saanud Euroopas tuntuks mitte just väga ammu. Indiaanlased on neid taimi aga kasvatanud juba tuhandeid aastaid.

Inkamarju tuntakse ka peruu füüsali (Physalis peruviana) nime all ning seda on tuhandeid aastaid kasvatatud tema kodumaal Peruus, Kolumbias ja Ecuadoris kui väärtuslikku toidutaime. Tänapäeval on peruu füüsal saanud tuntuks ka mujal maailmas. Tema peamised kasvatuspiirkonnad on Lõuna-Ameerika, India, Lõuna-Aafrika, Austraalia ja Uus-Meremaa.

Peruu füüsalit on võimalik kasvatada ka Eestis. Soodsal aastal võivad taimed anda arvestatava saagi, kuid taim on tundlik öökülmadele.

Peruu füüsal on mitmeaastane rohttaim maavitsaliste (Solana-ceae) sugukonnast. Taim on tõusvate tugevate, kuni 1 m pikkuste harunevate vartega. Lehed on ovaalsed südaja alusega, 10 cm pikad ja 7 cm laiad.

Õied on valged, mustjate või violetjaspruunide laikudega õie-krooni alusel. Õis on läbimõõdus 1–4 cm. Vili on arvukate seemnetega 1−2cm läbimõõduga mari, mis väliselt meenutab väikest kollast tomatit. Valminud vili on oranžikaskollane, tugeva hapukasmagusa maitsega. Vili on ümbritsetud muundunud õietupega.

Seotud lood:

Nagu ananass ja tomat

Peruu füüsali viljade ehk nn inkamarjade omapärase maitse iseloomustamiseks on öeldud, et justkui ananass ja tomat oleksid ühes viljas. Vilju tuntakse ka mitme toreda ingliskeelse nimetusega: Goldenberry, Ground cherry, Husk tomato, Cape goosberry, Inca berry, Aztec berry, Giant ground berry, Peruvian groundberry, Peruvian cherry. Füüsali perekonna ladinakeelne nimetus Physalis on tuletatud kreeka keelest, kus physa tähendab põisikut või lõõtsa, viidates omapärasele puhitunud õietupele.

Füüsal sobib magustoitudesse

Peruu füüsalit hinnatakse tänu väärtuslikele viljadele. Värskete viljade kvaliteeti näitab nende ühtlane värvus, mädanike puudumine ning kuivanud tupp vilja ümber. Enne tarvitamist tuleb kuivanud tupp eemaldada ning viljad hoolikalt pesta. Vilju võib tarvitada värskelt või töödeldult.

Loe veel

Füüsal on väärtuslik lisand köögivilja- ja puuviljasalatile, pirukatäidisele, sorbetile, jäätisele jt magustoitudele. Sobib ka mahla, keedise, sukaadi ja marinaadide valmistamiseks. Nad sobivad hästi nii avokaado kui sulatatud šokolaadiga. Kuivatatud viljad on aga väärtuslik lisand küpsetistele, putrudele, müslidele, jogurtile jm.

Oma kodumaal hinnatakse peruu füüsali vilju veel muudegi omaduste tõttu. Pikka aega on neid kasutatud rahvameditsiinis põletikuvastase vahendina, astma, hepatiidi, leukeemia, malaaria, dermatiidi, reuma ja isegi vähi ravis. Nad sisaldavad rohkesti A- ja C-vitamiini ning ka olulisi B-grupi vitamiine.

Inkamarjad on üks väheseid taimseid B12-vitamiini allikaid. Mikroelementidest leidub viljades rauda, fosforit ja kaltsiumit. Märkimisväärne on ka viljade kiudainete sisaldus. Marjades sisalduvad polüfenoolidel ja karotinoididel on põletikuvastased ja antioksüdantsed omadused.

Tänu põnevale välimusele on füüsalid tuntud ka ilutaimedena. Füüsali juures köidab tähelepanu viljumisel märksa suurenev tupp, mis sageli eredalt värvub.

Eestis tuntakse ilutaimena harilikku füüsalit, kelle õietupp moodustab vilja ümber paberlaterna taolise punakasoranži õõnsa katte. Seetõttu kutsutakse harilikku füüsalit ka Hiina laternateks.

Selle taime eredavärviline õietupp on aga hoopiski mürgine ja vili valmib meie laiuskraadil harva.

Jäta kommentaar
või kommenteeri anonüümselt
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare