Tainasse peidetud aedviljad


Tainasse peidetud aedviljad
Foto: Repro

Suured ja väikesed paksud aedviljapannkoogid meelitavad sööma praetud toidu austajaid.

Kui aurutatud juurviljad mõnele liiga vesised tunduvad ja õigeks toiduks tunnistatakse vaid praekartulid, siis on neid raske ümber veenda. Sel juhul ei aita muud, kui kavalus appi võtta ja serveerida köögivilju pealtnäha märkamatult – pannkoogi koostisosana.

Pannkooke võib teha mitut moodi. Enamasti eelistatakse neid süüa magusa moosiga. Suuri õhukesi kooke keeratakse rulli, täiteks nii magusad kui soolased segud. Paksud pärmiga kergitatud pannkoogid ehk pliinid kalamarjaga on vastlalaual hinnatud roaks.

Kuid on veel terve rodu lihtsamaid koogiretsepte igapäevase söögi vaheldusrikkamaks muutmiseks. Näiteks eriti head on paksud koogid, kui lisada tainasse toorest riivitud aedvilja. Need maitsevad hoopis teisiti, kui eelnevalt pürees-tatud köögiviljalisandiga koogid. Erinevusest aimu saamiseks tuleks mõlemaid proovida.

Ilusaid kuldpruune mõnusa maitsega kooke saab, kui praadimiseks kasutada või ja õli segu. Sel juhul kannatab või paremini kuumust ega muutu tumedaks. Ainult õliga praadides ei värvu koogid kuigi nägusaks. Aga selleks, et rasvaine ei hakkaks kuumutamisel pritsima, piserdage pannile esmalt mõni tilk äädikat või sidrunimahla, siis võid, õli või searasva. Kookide praadimine õnnestub paremini paksupõhjalisel pannil või spetsiaalsel süvenditega pannkoogipannil.

Seotud lood:

Omaette maiuspala on praetud tainaümbrises aedviljad.

Kapsapannkoogid pärmiga

- 250 ml piima

- 20 g pärmi

- 300–400 g jahu

- ¾ l riivitud värsket peakapsast

- 1–2 muna

- soola

- rasvainet praadimiseks

Segage pärm leige piimaga, lisage jahu ja riivitud kapsast vaheldumisi, maitsestage soolaga. Ühtlaselt läbi segatud tainas jätke vähemalt 30 minutiks kerkima. Munad kloppige lahti ja segage enne küpsetamist tainale. Praadige kuumas rasvaines mõlemat poolt kuldpruuniks.

Niisugusele pärmiga pannkoogitainale võib kapsa asemel lisada ka riivitud porgandit, pastinaaki, kaalikat, naerist, nuikapsast, sellerit, peeti, porrut või sibulat. Juurde andke maitsestamata jogurtit, hapukoort või majoneesikastet.

Pärmitainapannkoogid õuntega

- 2 kl piima või vett

- 25 g pärmi

- 500 g jahu

- 2 muna

- 2 sl võid

- 1 sl suhkrut

- ½ tl soola

- 3–4 õuna

- rasvainet praadimiseks

Segage pärm leige vedelikuga, lisage või, munad, suhkur ja sool ning kogu aeg hoolikalt segades lisage vähehaaval jahu. Korralikult segatud tainas katke rätikuga ja asetage sooja kohta kerkima.

Puhastatud kooritud õunad lõigake õhukesteks tükkideks. Lisage õunad kerkinud tainasse just enne kookide praadimist. Tainast on kergem tõsta pannile korraks vette kastetud lusikaga.

Kodujuustu-õunakoogid

- 400 g kodujuustu

- 4 muna

- 2 suuremat õuna

- 1 kl jahu

- 4 sl suhkrut

- 1–2 tl kaneeli

- ¼ tl soola

- rasvainet praadimiseks

Kloppige munad suhkruga, lisage sool ja kaneel, väikesteks kuubikuteks lõigatud õunad, kodujuust ja jahu. Küpsetage proovikook, ja kui vaja, lisage veel pisut jahu. Praadige väikesed koogid.

Õuna asemel võib koogitainasse lisada ka riivitud porgandit, ent sel juhul maitsestage riivitud muskaadi, mitte kaneeliga.

Kaalikapannkoogid
piimakastmega

Tainas

- 1 kaalikas (300 g)

- 3 keskmist kartulit

- 3 sl hakitud seeni

- 2 sl jahu

- 1 muna

- soola

- 1 tl punet

- rasvainet praadimiseks

Kaste

- ½ l piima

- 3 sl jahu

- 1 sl võid

- ½ tl soola

- jahvatatud valget pipart

- 2 sl riivitud juustu

Hakkige leotatud soolaseened peeneks. Kooritud kaalikas ja kartulid riivige jämedalt, segage jahuga. Lisage seened ja muna. Maitsestage soola ja punega. Segage kõik läbi ja praadige ülepannikoogid.

Kastme valmistamisel segage jahu vähese piimaga ja kuumutage keedunõu põhjal, siis lisage ülejäänud piim ja või. Keetke tasasel tulel aeg-ajalt segades
3–5 minutit. Lõpuks lisage riivitud juust ja maitsestage.

Kartulipannkoogid
hapukapsaga

- 500 g kartuleid

- 200 g hapukapsast

- 1 sl õli

- 1 muna

- 1 väiksem sibul

- jahvatatud köömneid

- soola

- rasvainet praadimiseks

Loe veel

Hakkige sibul peeneks, kuumutage õlis klaasjaks, lisage hapukapsas ja kuumutage aeg-ajalt segades läbi. Võtke pann tulelt. Laske kapsal veidi jahtuda. Riivige kartulid, lisage muna, maitsestage köömnete ja soolaga. Lõpuks segage tainasse kapsas ning praadige kuldpruunid koogid.

Kartuli-õuna-sibulapannkoogid

- ca 400 g kartuleid

- 2–3 keskmist õuna

- 1 sibul

- 1 muna

- 2 sl nisujahu

- soola

- riivitud muskaati

- rasvainet praadimiseks

Riivige kartulid, õunad ja sibul, segage, lisage muna ja jahu, maitsestage ning praadige segatud tainast väikesed koogid.

Juurde andke maitsestamata jogurtit, hapukoorega segatud toorjuustu või külma koorekastet.

Külm koorekaste sibula ja õunaga

- 200 g hapukoort

- 1 õun

- 1–2 tl sinepit

- 1 sibul

- 2 keedetud muna

- soola

- suhkrut

Riivige õun ja sibul, segage omavahel hästi läbi. Maitsestage hapukoor sinepi, soola ja suhkruga, lisage hakitud muna ning kallake riivitud segule. Enne tarvitamist hoidke külmas vähemalt 20–30 minutit.

Kartuli-kõrvitsakoogid

- 8 kartulit

- ca 400 g kõrvitsat

- 2 muna

- 2–3 sl jahu

- 2–3 sl piima

- 1 sl sulatatud võid

- soola

- paprikapulbrit

- rasvainet praadimiseks

Koorige toored kartulid, riivige jämedalt. Riivige kõrvits, segage kartulimassiga, lisage jahu, maitsestage soola ja paprikapulbriga. Kloppige munad piimaga lahti, kallake koogitainasse, segage korralikult läbi. Viimasena lisage sulatatud või. Praadige väikesed koogid. Lauale andke pohlasalatiga.

Kartuli-oapannkoogid

- 3 kartulit

- 1 kl kuivatatud valgeid aedube

- 1–2 sibulat

- 1 porgand

- 2 sl jahu

- ½ kl vett või piima

- 3 muna

- soola

- 2 tl majoraani

- rasvainet praadimiseks

Pange oad ligunema, lisades ½ l vee kohta ½ sl soola. Paisunud ube võib leotusveega keeta. Pehmeks keenud oad tehke püreeks, lisage riivitud kartulid ja porgand ning peeneks hakitud või riivitud sibul. Segage peenestatud aedvili, puistake juurde jahu. Kloppige munad vedelikuga, maitsestage soola ja majoraaniga. Kallake see tainasse, segage korralikult läbi ja küpsetage väikesed lusikakoogid. Vajadusel lisage kas vett või jahu. Juurde andke hapukoort ja tomatikastet.

Lusikapannkoogid
aedviljapüreega

- ½ kg aedvilja

- ½ kg jahu

- 1 muna

- 1 sl suhkrut

- 1 sl äädikat

- ¼ tl söögisoodat

- 1 tl soola

- rasvainet praadimiseks

Tükeldage puhastatud üht või mitut liiki aedviljad, keetke vähese vees või aurutage pehmeks ja püreestage. Veel täielikult jahtumata püreele lisage muna, sool, äädikas ja söögisoodaga segatud jahu. Segage tainas korralikult läbi ja praadige koogid.

Kõrvitsapannkoogid

- ¼ l paksu kõrvitsapüreed

- ½ kl piima

- 1 muna

- 200 g jahu

- soola

- ½ sl suhkrut

- rasvainet praadimiseks

Segage kõrvitsapüree munakollase ja piimaga, lisage segades jaokaupa jahu, maitsestage soolaga. Suhkrut võite lisada ka rohkem, kui soovite magusaid pannkooke. Enne kookide praadimist segage tainasse vahustatud munavalge.

Tainas praetud köögiviljad

Eelnevalt poolpehmeks keedetud või aurutatud köögiviljad nõrutage ja lõigake
1 cm paksusteks viiludeks. Lill- ja spargelkapsas murdke Kreeka pähkli suurusteks õisikuteks. Võimalusi, millise taina sisse kasta praetavat köögivilja, on kolm – piimatainas, õlletainas ja õliga õlletainas. Harvem kasutatakse praadimisel omletisegu.

Piimatainas

- ½ kl piima

- 2 muna

- 100 g jahu

- soola

Eraldage munakollased, segage piimaga, kloppige, maitsestades soolaga ning lisades jahu. Valmis tainas jätke rätiku all 30 minutiks seisma, et jahu jõuaks paisuda. Vahustatud munavalged segage seisnud tainasse vahetult enne köögivilja küpsetamist. Eeltöödeldud köögiviljalõigud keerake kahvli otsas tainast läbi ja praadige rohkes rasvaines.

Õlletainas

- ½ kl õlut

- 100 g jahu

- 1–2 muna

- soola

- 1 tl suhkrut

- jahvatatud musta pipart

Segage jahu õllega, lisage munakollased, maitsestage ning jätke pooleks tunniks seisma. Siis kloppige tainas läbi ja lisage tainasse vahustatud munavalged.

Õliga õlletainas

- ½ kl heledat õlut

- 1 sl õli

- 100 g jahu

- soola

- 1 munavalge

Jäta kommentaar
või kommenteeri anonüümselt
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare