Ajakiri Maakodu korraldab koos reisibüroo GoTraveliga oma lugejatele kaks elamus- ja aiareisi Prantsusmaale. Reisid toimuvad 17.-21.05.2023 ja 22.-26.05.2023. Reisijuhtideks on üle 30 aasta Prantsusmaal elav kutseline giid Sirje Lefebvre ja 22.-26. mail toimuval reisil ka Maakodu tegevtoimetaja Eva Luigas.

Rohkem infot reisi kohta leiate gotravel.ee/maakodu

Suvituslinn Mers-les-Bains.

Maikuus, kui Eestis kipuvad ilmad veel jahedad ja heitlikud olema, satuvad reisilised varasuvisesse Normandiasse. Tänu mereäärsele veidi niiskemale ja pehmemale kliimale on seal siis aasta kõige ilusam aeg – õieehteis on nii rododendronid, roosid kui ka paljud teised taimed.

Elamusterohke reis viib meid nii lossi- kui kloostriaedadesse ja kaunilt kujundatud parkidesse. Külastame ka maailmakuulsa impressionisti Claude Monet aeda ning Roueni botaanikaaeda. Saame tõusta kaljudele, jalutada nii romantilistes väikestes linnakestes, kui ka La Manche väina ääres. Imetleda sajandeid vanu mõisavaldusi ning uudistada, kuidas tänapäeval mahetalus kalvadosi toodetakse. Kogemata ei jää ka lõunad maarestoranides ning Normandia spetsialiteet – värsked austrid.

REISIKAVA

Lennud

· 22.05.2023 Tallinn–Riia kl 05.40–06.30

· 22.05.2023 Riia–Pariis (Charles de Gaulle) kl 07.00–08.50

· 26.05.2023 Pariis (Charles de Gaulle)–Tallinn kl 18.45–22.30 (otselend)

Lennuvedaja airBaltic

PÄEV 1 | 22.05.2023

Peale kohalejõudmist alustame sõitu St Valery sur Somme poole (u 200 km ehk 3 t) Peatus MAIZICOURT aias http://www.jardinsdemaizicourt.com/

Väikese 18. sajandi lossi ümber laiub 10 hektari suurune park, kus on eri stiilides aedu – on Jaapanist inspireeritud ala, on Itaalia kloostrihoovi meenutav ala roosivanikutega, on salapära, antiikset aiamööblit ning muidugi ohtralt õitsvaid lilli.

Pärast kosutavat ja silmailu pakkuvat aiatuuri jõuame ST VALERY SUR SOMME’i, mis on fantastiline linnake kõrgel valgel kaljul La Manche väina ääres. Vanalinna väikesed tänavad on täis rõõmsavärvilisi kirjusid maju, igal oma lilleaed. Ronime või sõidame tõstukiga kaljule imetlemaks Somme jõe orgu, linnakest ja merd.

Ühine lõunasöök.

MERS LES BAIN – satume korraks Inglismaale! Mers on kunagine inglaste suvituslinn, mis on säilitanud oma britiliku ilme. Mõnus jalutuskäik merepromenaadil. PS. Treport ja Mersi vahel on piir: Mers asub Picardies, Treport Normandias.

Majutus Criel-sur-Mer’is.

PÄEV 2 | 23.05.2023

Peale hommikusööki alustame sõitu Honfleuri poole.

Miromesnil lossi aed.

Peatused kahes aias: MIROMESNIL http://www.chateaumiromesnil.com/ ja WILLIAM FARCY LILLEPARK https://www.offranville.fr/. Offranville küla keskel asub 2,5 ha suurune inglise stiilis park, mis pühendatud endisaegsetele roosisortidele. Lisaks 21 teemaaiakest, kus saab imetleda 2500 variatsiooni puid ja põõsaid.

Lõunaks jõuame fantastilisse roosidekülla VEULES LES ROSES https://www.veules-les-roses.fr/. Siin sööme ka lõunat, mille eeltoiduna saame degusteerida kohalikku spetsialiteeti austreid! Autentne külake pärineb 14 sajandist: vana veski, kalurimajad, pillirookatustega farmid…ja roosid igal pool! Siia rajati juba 19. sajandil kuurordid.

Õhtuks jõuame kunstnike lemmiklinna, muusade poolt õnnistatud Honfleuri linnakesse, kus enamus hästi säilinud puitsõrestikmaju ehitati juba 15-16 sajandil.

Majutus hotellis Honfleuris.

PÄEV 3 | 24.05.2023

Peale hommikusööki teeme jalutuskäigu Honfleuri vanalinna käänulistel, galeriisid täis tänavatel ja vanas sadamas. Siit on inspiratsiooni saanud paljud kunstnikud, kirjanikud ja heliloojad…

Rikaste ja ilusate linn Deauville.

Edasi sõidame rikaste ja ilusate linna DEAUVILLE, kus teeme põgusa peatuse, et jalutada Deauville linnapargis.

PONT L’EVEQUE tutvume selle kandi pealmise tegevusega-siidri ja kalvadosi tootmisega. Külastame Christin Drouini kalvadosi mahetalu. Degusteerimine.

Pont L’eveque, kus tegeletakse siidri ja kalvadosi tootmisega.

Lõuna maarestoranis l’Atelier.

Jätkame aedadega: JARDIN DE PAYS D’AUGE https://www.lesjardinsdupaysdauge.com/. Teemapargi 3 hektari suurusel künklikus aias keskel asub XVII sajandi farm, kust leiab kummalisi vanaaegseid tööriistu jne. Mitmed tüüpilised Normandia puitsõrestikhooned annavad sellele kohale erilise atmosfääri.

Jätkame samas stiilis aiaga JARDIN DU CLOS SAINT FRANÇOIS http://www.clos-saint-francois.fr/ . Üksteisele järgnevates aedades valitseb harmoonia, rahu, rütmistatud värvid. Kõik on koondunud 17. sajandi pillirookatusega vana farmi ümber. Suurepärased näited sekvoiadest ja teistest eksootilistest puudest, rooside pergola, veesilmad…

Les Jardins du Pays D'Auge.

Õhtuks jõuame ROUEN linna, majutus Rouenis 2 ööd.

PÄEV 4 | 25.05.2023

Peale hommikusööki tutvumine keskaegse linnaga.

Ülem-Normandia pealinn Rouen vaimustab meid oma vanalinna, Notre Dame’i katedraali ning kohtupaleega. Jalutuskäigu ajal astume läbi ka kunagisest leeprahaiglast ja vanalt turuplatsilt, kus 1431. aastal hukati Jeanne d’Arc.

Ühine lõunasöök.

Pealelõunal väljasõit aedadesse:

PARC DU CHATEAU VANDRIMARE – klassikaline prantsuse stiilis aed: endisaegsed roosid, marjaaed, labürindid ja salukesed, Orangerie. 18 sajandi park on segunenud kaasajaga: sensuaalsus, filosoofia, huumor ja botaanika.

PARC ET JARDIN DU CHATEAU DE VASCOEIL – selles aias harmoneerub loodus ja kunst: 16-17 sajandist pärit mõisahoonet ümbritseb üle 50 skulptuuri – marmor, pronks, keraamika, mosaiik ja prantsuse stiilis aed aastast 1774. Jõekallast ääristab pöögigalerii.

PÄEV 5 | 26.05.2023

Peale hommikusööki sõit GIVERNY’sse, et külastada Claude Monet vaimustavat lilleaeda.

MONET’ AED https://giverny.org/ . Monet oli üks meie kõigi aegade suurimaid impressioniste. Rohkem kui 40 aastat, kuni oma surmani 1926. aastal, oli Giverny tema kodu, loomishäll ja meistriteos. Meelte, värvide ja mälestuste maailm – majas, kus kunstnik ja tema pere elasid, on tema ateljee-elutuba ja erakordne Jaapani graafikakogu. Aiad koosnevad Clos Normandist koos lillepeenardega ja veeaiast, mis on istutatud idamaise taimestiku ja nutvate pajudega, roheliseks värvitud Jaapani silla ja vesiroosidega.

Claude Monet' maja ja aed.

Lõuna kunstnike restoranis Boudy, seejärel sõit lennujaama, kust lendame otselennuga koju.

Reisitingimustega tutvuda ja reisile regitstreerida saab SIIN.