Perekond Tammeoru põhjamaise ilmega mätaskatusega palkmaja on projekteerinud arhitekt Ülle Maiste.

Lähtudes omanike perenimest läbib maja tammelehtede ja -tõrude motiiv ning sisekujunduseski on kasutatud palju tammepuitu. Maja ehitades, sisustades ja aeda rajades on järgitud feng shui põhimõtteid.

„Oleme rajanud aeda permakultuurse aiapidamise, mis iga aastaga natuke muutub ja suureneb, varsti valmib kasvuhoone ja uuel hooajal võtame ka kanad. Minu suur kirg ja armastus on maasikate kasvatamine. 2000 maasikataime saak on meie neljaliikmelise pere jaoks paras,“ ütleb Eliisa Tammeorg.

AUHIND:

KODUSPAA väärtusega 8800 € firmalt LINGALAID OÜ

(Võitjal on valida kümblustünn või terrassivann koos lisadega)

***

Kauneim kõrvalehitis 2023

Mari-Liis Tüür ja Tauri Tuuling

Aru talu, Rahniku küla, Saaremaa

Mari-Liis Tüüri ja Tauri Tuulingu kasvuhoone võitis kauneima kõrvalehitise tiitli.

Mõnikord on nii, et väike ehitis võib osutuda suurematest suuremaks ja vägevamatest võimsamaks. See on tõesti unistuste kasvuhoone! „Sel kevadel valmis meie unistuste kasvuhoone, mis on kauniks koduks imemaitsvatele tomatitele, mesimagusatele kurkidele ja kõigile teistele värvikatele tegelastele,“ kirjutas meile Mari-Liis, kui oma üliägeda kasvuhoone konkursile saatis.

AUHIND:

KINKEKAART väärtusega 2000 € firmalt BBQ ENTERTAINMENT

***

Kauneim aed 2023

Raili ja Hardo Kers

Võiste, Pärnumaa

Raili ja Hardo Kers oma aias.

Selleaastane kauneim aed võlus žürii ära oma värvikülluse, perfektse hoolduse ning liigi- ja sordirohkusega. Augusti lõpus, kui paljudes koduaedades oli sügis juba silmanähtavalt võimust võtnud, säras Raili ja Hardo aed kõigis võimalikes värvides, nagu homset poleks.

Raili sõnul tulid nad Hardoga maale elama, et elada PÄRIS ELU ja nautida täiel rinnal kõike, mida maal elamine pakub. „Oleme abikaasaga koos loonud oma maakodu just selliseks, kui meile meeldib, aga meie aed on üles ehitatud nii, et see oleks võimalikult hooldusvaba!“ tutvustas Raili oma aiarajamise põhimõtteid.

AUHIND:

1000 € ajakirjalt MAAKODU + aiatööriistade komplekt väärtusega 280 € FISKARSILT Komplekti kuuluvad aiatöökindad, aianuga, kolme funktsiooniga kastmispüstol, kokkupandav saag, hekikäärid, põlvekaitse, hark, labidas ja istutustööriist.

***

Kauneim saun 2023

Kadi ja Tarvo Narusbek
Sepaoru talu, Akste küla, Põlvamaa

Kadi ja Tarvo Narusbek koos lastega sauna terrassil.

Sepaoru talu õuele sõites ei paistnud saunamaja kohe kätte. Kuid sellest, et tegu on õige kohaga, andsid tunnistust poolelioleva abihoone kurvilised talad. Seesama motiiv oli Maakodu toimetusele perekonna saadetud piltidelt silma jäänud. Kui siis elumajast mööda kõndisime, jäime avanevast vaatepildist peaaegu keeletuks – midagi nii uhket polnud meie silmad varem näinud!
Tarvo kirjutas, et sauna ehitusest kujunes neil oodatust suurem ettevõtmine. „Maapinna reljeef oli keeruline ja et seda paremini ära kasutada, oli mõistlik alla ehitada kelder. Keldri ees terrassil asub väliköök. Teise korruse verandal on suur perekiik. Sauna kasutame oma pere tarbeks, vahel jääme ka ööseks lastega sauna peale ehitatud „koopasse““.

AUHIND:

Veekindel muusikakeskus väärtusega 222

Lugemist terveks aastaks!

Nagu juba tavaks saanud, avaldame selles erinumbris pikemad artiklid võitjatest ja kõigi konkursil osalenute galerii. Finalistide vahvaid lugusid saate lugeda järgmistest Maakodu numbritest.

Maakodu iga-aastane konkurss „Eesti kauneim maakodu“ algas aprillis ja lõppes viimasel augustipäeval. Tänavu võisteldi neljas kategoorias: kauneim maakodu, kõrvalehitis, aed ja lisakategooriana sauna-aasta puhul ka kauneim saun.

Kes sel aastal oma maakodu konkursile üles anda ei jõudnud, need saavad oma tegemisi meile tutvustada juba tuleval aastal. Uue konkursi kuulutame välja aprillikuu erinumbris „Suvi aias“.

Kohtumiseni!

Maakodu toimetus