Nelli Kerde maakodu Raplamaal.

Raplamaa, Loone küla, Pentremäe

„Pärast esimese lapse sündi tundsime, et tahaks maale. Viimasel korral, kui abikaasa vanaema Hageris vaatamas käisime, otsustasime üles otsida kunagi vanavanemate poolt müüdud Pentremäe talu. Talu hoovi astudes tundsime kohe, et see koht on eriline, kuigi sellel hetkel oli tegemist tõelise „Okasroosikese“ koduga. Meie kaks suuremat last on selles talus veetnud palju aega ning kõige pisem lausa sündis seal, sest see on meie pere pelgupaik, kus nautida rahu ja vaikust.“

Nelli Kerde maakodu Raplamaal.

MARIIN KÄRP JA MIHKEL LAINE

Tartumaa, Vahesaare küla, Soosaare

Ehitasime 20ruutmeetrise minimaja (kutsume teda hellitavalt MetsaSpaks), kus oleks mõnus puhata nii enda lähedastel ja sõpradel kui avada enda kodu uksed ja pakkuda võimalust kogeda ehtsat maaelu rahu ja lõõgastust ka külalistele, keda me ise ei tunne. Majakese projekteerisime ja ehitasime valmis nullist täiesti ise – eesmärgiks oli, et see sulanduks kenasti loodusesse, kasutatud oleks võimalikult palju looduslikke materjale ning majas viibides tunneksid ennast lõõgastununa ning osakesena loodusest. Oleme tulemusega väga rahul.

Mariin Kärp ja Mihkel Laine ning nende minimaja Tartumaal.
Mariin Kärp ja Mihkel Laine ning nende minimaja Tartumaal.

ANNE NIIT

Valgamaa, Kähri küla, Kasemäe

Anne Niidu saunamaja Valgamaal.

Anne Niit esitas konkursile oma poegade Kaarli ja Lauri nullist ehitatud saunamaja. Poisid olid 19 ja 22, kui saunamaja ehitama hakkasid, ja tegid seda õpingute vabal ajal. Esmalt valmistati ette pinnas, valati vundament ja tehti saekaatris kohalikust metsast toodud puudest palgid.

„Ehitasime saunamaja tahutud palkidest ja kalasabatappidega. Hästi palju oli leiutamist ja nuputamist,“ räägib Kaarel. Ainus töö, mida nad ise ei teinud, oli betoonitöö. Saunamajal on kivikatus.

Ehkki palkidest maja pole veel päris valmis, saab praegu juba saunamõnusid nautida. Lavaruumile mahub kaheksa inimest, mistõttu on siin alati sõbrad ja tuttavad teretulnud.

Anne Niidu saunamaja Valgamaal.
Anne Niidu saunamaja Valgamaal.

EVA KAIDLA

Eva Kaidla lastemaja Raplamaal.

Raplamaa, Sulupere, Vastla

„Lastele ise ehitatud umbes 20ruutmeetrine majake. Kõik algusest lõpuni peremehe enda tehtud, kaasa arvatud maja välimus ise välja mõeldud. Algsest suvemajakesest on nüüdseks saanud mugav aasta ringi kasutatav maja. Majas on olemas elekter, internet ja õhksoojuspump.“

Eva Kaidla lastemaja Raplamaal.
Eva Kaidla lastemaja Raplamaal.

PRIIT SIIG

Harjumaa, Keila

„Olen 43 aastat noor keilakas ja elan juba seitsmendat aastat oma abikaasa ning kahe lapsega ühes Keila vanimal tänaval asuvas majas,“ kirjutas Priit Siig.

Priit Siig ja tema pere kõrvalhoone Keilas.
Priit Siig ja tema pere kõrvalhoone Keilas.
Priit Siig ja tema pere kõrvalhoone Keilas.

EGLE JA MEELIS KURS

Egle ja Meelis Kursi saunamaja Ida-Virumaal.

Ida-Virumaa, Koldamäe küla, Viilepi

„Kuus aastat tagasi astusime hoovi, kus majani viis rinnuni hein. Vanad aidad ja saun olid mattunud võssa. Hing ihkas tulla seda koos abikaasaga korda tegema. Nüüd on 100 aasta vanune maja ja saun renoveeritud ning saanud uue hingamise ja kasutuse – seda kõik oma kätega. Sõnadest jääb puudu, seda peab oma silmaga nägema. Õnnelikud noored ja nende kolm last!“

Egle ja Meelis Kursi saunamaja Ida-Virumaal.
Egle ja Meelis Kursi saunamaja Ida-Virumaal.

EVELI PARMASON JA ELAR SAAR

Võrumaa, Popovitsa küla, Niidu

Elar Saar ja Eveli Parmason on rajanud oma kodu Värska lähistele Niidu tallu. Kuigi saun on neil ehitatud ka elumajja, oli Evelil suur soov saada maha põlenud suitsusauna asemele eraldi saunamaja. Elar tuli kaasa soovile vastu, võttis ruudulise vihiku ette ja hakkas sobivat hoonet joonistama. Lõviosa ehitustööst on ta teinud oma kätega, Eveli oli abiks seinu struktuurvärviga katmas. Saunale ehitati ka suur eeskoda, kus saab mõnusasti diivanitel lesida ja sõpradega aega veeta. Puutööd armastav Elar meisterdas nende kahele pojale ka toreda mängumaja koos uhke liumäega.

Eveli Parmasoni ja Elar Saare saunamaja Võrumaal.
Eveli Parmasoni ja Elar Saare saunamaja Võrumaal.
Eveli Parmasoni ja Elar Saare saunamaja ning laste mänguväljak Võrumaal.

PAULA KIVIMÄE

Järvamaa, Paide, Joodi

„Meie pere saunalugu sai alguse tegelikult juba eelmise sajandi 60ndatel, kui äiapapa soovis vastselt soetatud suvilakrundi juurde ka väikese sauna ehitada. Nagu ikka nõukaajal, oli heade tutvuste olemasolul kõik võimalik. Paar suvilat edasi suvitas keegi tähtis isik partei ladvikust, kelle käest jõekese kaldale pesemiskoha rajamiseks luba sai taotletud.

Paula Kivimäe saun Paide linnas Joodil.

Kui maailm koroonapandeemia ajal lukku läks, oli kõigil järsku palju aega kodus olla. Meie perel ka. Abikaasa enam välismaale laevu ehitama ei pääsenud, hakkas hoopis vana sauna asemele uut ehitama.

Rakendasime vana sauna põhiplaani, muutsime pisut ruumide suurust. Kuna sauna taha paistab õhtupäike, siis otsustasime sinna väikese terrassi lisada. Nüüd saab pärast lavalt jõkke sulpsamist seal enne järgmist leili pisut hinge tõmmata. Tulemus rõõmustab nii noori kui vanu saunalisi.“

KARIN AIDO

Haapsalu, Tammiku küla, Alba

„Otsustasime vanasse ait-kuuri teha külalistetoa. Kuuriosa vanad tammepalgid tõstsime teisele poole hoonet ja nendest said grillinurga tugipostid. Külalistetoas on duširuum koos tualetiga ja väike elutuba koos magamisasemega duširuumi peal. Et saada duširuumi valgust, paigaldamine sinna vana elumaja akna.“

Karin Aido külalistetuba Läänemaal.

NETE TIITSAAR

Saaremaa, Laadjala küla, Kopli

„Üks väike, aga armas käepäraste vahenditega kujundatud terrass, mis veel ootamas katust.“

Nete Tiitsaare maakodu terrass Saaremaal.
Nete Tiitsaare maakodu terrass Saaremaal.