• Veerikkaima (vee sisaldus 96,8%) ja madala kalorsusega (100g/12kcal) köögiviljana sobib ta suurepäraselt neile, kes soovivad oma kehakaalu kontrolli all hoida.

  • Samuti aitab kurk vererõhku ja kolesteroolisisaldust kontrolli all hoida.

  • Kurk ei sobi tarbimiseks vaid neile, kel on probleeme kroonilise kõhulahtisusega, enterokoliidiga ja ägenenud maohaavanditega.

  • Mõru maitse annab kurgile glükosiid kukurbitatsiin. Selle põhjuseks võib olla pärilikkus (sordile omane) või ebasoodsad kasvutingimused (temperatuuri kõikumine, niiskuse puudus). Kukurbitatsiini on rohkem kurgikoores ja viljavarrepoolses otsas. Vaatamata ebameeldivale mõrule maitsele pärsivad mõruained vähirakkude arengut.

  • Meeldiva värske maitse annavad kurgile vabad orgaanilised happed, nt sidrunhape ja eeterlikud õlid.

  • Värske kurk on tuntud iidsetest aegadest kui näonahka toniseeriv, puhastav ja noorendav vahend, sobides suurepäraselt kõikide nahatüüpidele. Kurgiviilud silmadel vähendavad kortse.

  • Värske kurgi mahl sobib juuste loputamiseks – muudab juuksed tugevamaks, hoiab neid väljalangemise ja hallinemise eest.

  • Et mitte ärgata hommikul pohmelusest tingitud peavaluga, soovitatakse süüa enne magamaminekut mõned viilud värsket kurki.

  • Mõni viil kurki pärast sööki vähendab halba hingeõhku.

  • Kurgiviiludega saab edukalt puhastada peegleid, roostevabast metallist valamuid ja muid köögiesemeid ning isegi nahast jalanõusid.