Olukorra hindamiseks võiks kasutada alati kuldset keskteed ja mõistlikku suhtumist. Fakt on, et kui aianurgas ootab poti sees talve ükskõik milline aiataim, siis tal on mahaistutatult oluliselt suuremad võimalused talv üle elada. Seega, kui taim on juba olemas, ei ole enam mõtet selle teema üle juurelda, vaid tuleb ta esimesel võimalusel mulda panna.

Kui on plaanis teha aiakujunduses muudatusi ja olemasolevale taimele pole veel täpset kohta, võib ta maha istutada ka koos potiga, seda aga vaid eeldusel, et ta kevade saabudes kohe üles kaevatakse ja uude kasvukohta pannakse. Sedapuhku juba ilma potita.

Potitaimed ja korraliku mullapalliga taimed on oma olemuselt tugevamad ja neid võib istutada kauem, paljasjuursed taimed vajavad tõepoolest juurdumiseks piisavalt niiskust ja sooja, seega tuleks nende istutamisele hiljemalt oktoobrikuuga joon alla tõmmata.

Taimede hea talvitumise tagab see, kui nad jõuavad enne maapinna külmumist juurduda. Istutamisaja valikul tasub silmas pidada, et väikesed, rohtsed ja kiire kasvuga taimed, nagu näiteks erinevad püsililled ja maitsetaimed juurduvad ka väga kiiresti. Soodsatel ilmastikutingimustel kahe kuni kolme nädalaga. Suuremad potis kasvatatud taimed: erinevad põõsad, roosid, ronitaimed, marikultuurid vajavad juurdumiseks 4-5 nädalat.

Suured puud ja okaspuud, samuti viljapuud juurduvad ehk pisut kauem, kuid sügisese istutuse puhul pole ka see probleem - kui taimed korralikult kinnitada, et nad hilissügise tormidega pidevalt ei kõigu, võivad nad rahulikult ka talve maa sees ära puhata ning kevadel juurdumisega jätkata, kui nad seda veel täielikult teha ei jõudnud.

Selleks, et taimi vähem traumeerida, võiks siiski suuremad ümberistutustööd jätta kevadesse. Hetkel võib veel lisaks istutamisele muretult maha panna lillesibulaid ja küüslauku.