27.03.2023, 08:34
Puumahla aeg - vaher lõpetab ja kask alustab
Kevade esimene pruul tuleb vahtramahlast ja pisut hiljem kasemahlast. Mahla omadused sõltuvad sellest, milline talv on olnud. Öeldakse, et pehme talv toob vesise mahla, käre aga magusa.

Kasemahla võtmine on siinkandis vana traditsioon.
FOTO: | Delfi Meedia
Kõige magusama mahla pidavat saama käredal talvel künkal kasvanud vanalt kaselt.
Vahtramahl hakkab jooksma siis, kui päeval paistab päike ja on plusskraadid ning öösel veel külmetab. Olenevalt kevadest võib see aeg olla veebruarist kuni aprillini.
Kasemahla aeg on siis, kui ööpäevane keskmine temperatuur on viie plusskraadi juures ehk enamasti aprillis. Vanarahvas kutsus aprilli mahlakuuks, nii tähtis oli see aeg.