Võtke selleks aega ja liikuge vaikselt, aeg-ajalt seisatades. Kui liigute liiga aktiivselt, saab kahjur aru, et toimub midagi kahtlast ja targem on teeselda oma maise elukese lõppu.

Viige paar taime vanasse kasvukohta

Kui kartulitaimed on juba maast välja tulnud, võib mõne üles kaevata ja istutada eelmise aasta kasvukohta. Tavaliselt pole kõiki mugulaid maast üles leitud ja kartulitaim hakkab kasvama ka iseenesest. Laske tal esialgu kasvada, olgugi et sellel aastal on kartulipõld kusagil mujal.

Just eelmise aasta kasvukohal tulevad mullast välja esimesed kartulimardikad ja rõõm on vastastikune: mardikas leiab kohe eest kosutava suutäie ja aednik saab elukad kokku korjata. Sellega hoiate tänavusel kartulimaal ära suurema kahju.

Kartulimardikas võib korraga muneda kuni 800 muna. Seega oleks parim, kui neid saab kokku korjata ja hävitada võimalikult palju enne munemise algust.

Talvitunud mardikate munemisest kuni uue põlvkonna ilmumiseni kulub meie kliimas umbes 50 päeva. Ta muneb harilikult kartulitaimede lehtedele. Munakurnad munetakse 5–6. päeval peale mardikate ilmumist. Munemise kõrgperiood langeb ajaliselt ühte hobukastani õitsemise lõpuperioodiga. Vastsed kooruvad 11–12 päeva pärast.

Vastsed kasvavad täis ja lähevad mulda nukkuma juulis. See on aeg, mil kartulitaimed alustavad õitsemist. Noormardikad hakkavad mullast välja tulema, kui kartulipõllud on täisõites.

Kuidas teistegi levinud kahjuritega toime tulla, loe pikemalt Maakodu juuninumbrist. Veebiversioonis artikli leiad klikkides SIIA.