05.02.2024, 19:19
Sinine kuslapuu on väärt taim, mille marjad saavad söömisküpseks juuni alguses enne maasikaid
Vähelevinud sinine ehk söödav kuslapuu on üha populaarsem väärtuslik ja varajane marjakultuur.
FOTO: | Shutterstock
Sinise kuslapuu (Lonicera caerula) kodukandiks peetakse Siberit, Kirde-Aasiat ja Jaapanit. 1836. aastast on Kamtšatkalt teada esimesi kirjalikke märkmeid, milles soovitati hakata söödavat kuslapuud aedades kasvatama. Kuigi 20. sajandi alguseks kasvatatigi seal kandis juba söödavat kuslapuud, jõudis see alles 1950. aastal korduvate ekspeditsioonide tulemusel Peterburi. Asjahuviline selektsionäär Heinrich Albert Kurm tõi selle 1955. aastal Eestisse Pärnumaale Ristikülla oma koduaeda. Eelmise sajandi keskpaigast võibki arvestada söödava ehk sinise kuslapuu leviku algust Eesti aiapidajate seas.