„Kindlasti olnuks odavam see vana maja maha lammutada ja uus ehitada,“ kinnitavad Siret ja Joel kui ühest suust.

Siret ja Joel tutvusid kümme aastat tagasi. Juba siis rääkis mees oma unistusest – isiklikust maakohast. Paar aastat hiljem jäi ta silm peale sellele talukohale.

Paik oli räämas – küün, laut ja saun kokku kukkumise äärel –, ent avarus ja privaatsus võlusid paari jäädavalt. Vanal taluhoonel on ligi 115aastane ajalugu, nii et uute omanike käsi ei tõusnud seda maha lõhkuma.

Sauna ehitades otsustas Joel ühendada vana uuega – hoone südameks on arhailine saun, mille ümber on ehitatud avar ja uus tuba, lae all ööbimiskohad külaliste jaoks.

Siret ja Joel koos lastega, taamal paistab nende tore saunamaja.

Kes on suvel autoga Alavere ja Rasivere vahet sõitnud, on tõenäoliselt tee ääres märganud uhket lilleaeda. See on Loo talu Elurikkuse aed, mis võitis tänavuse konkursi aia kategoorias.

„Sirelite õitseajal hakkavad autod tee ääres kinni pidama. Alguses ma arvasin, et masinaga on midagi juhtunud ja vajatakse abi. Aga olid hoopis aiahuvilised,“ räägib Loo talu perenaine Helve Vaarmann.

See, et tulevane aed hakkab kandma Elurikkuse aia nime ja ideed, oli Helvele küll algusest peale selge. „Mul on eriline laps, aga tal on suur loodusehuvi – talle meeldivad putukad ja konnad, nende seltsis võib ta pikalt aega veeta. Lisaks tegeleb ta linnuvaatlusega. Seepärast tahtsingi, et ka rajatav aed oleks neile tegelastele meelepärane. Veel andis tõuke see, kui ma kolm aastat kohalikus koolis lastele loodusainete tunde andsin. Siis ma järsku avastasin, et isegi maalapsed ei tunne meie kohalikke taimi. Tundus hea mõte rajada selline õppeaia moodi koht, kus saaks ekskursioone vastu võtta,“ selgitab Helve.

Elurikkuse aia perenaine Helve Vaarmann.

Kauneim kõrvalehitis on Krista ja Tarmo Varuli Tuuliku talus, Palutaja külas Kanepi vallas Põlvamaal.

„Kui tahad abikaasat kodust ära, siis ehita talle õuele keraamikamaja!“ naljatab Tarmo.

Kõige uuem ehitis, kui nii võib üldse öelda, sest tegu on ju vanade kivimüüride ja vana aidaga, on Krista savikoda. Kivimüürid olid siin seisnud juba aastakümneid, kuid vana ait toodi Uue-Antslast. Ait ootas kümmekond aastat kokkupandult, kuni sai 2016. aastal uue elu savikojana. Palkhoone pandi püsti olemasolevate müüride peale ja nii on hoonel kokku koguni kolm korrust!

Tuuliku talu kõrvalhoonel on kokku kolm korrust.

Liia Moorits ja Raivo Rebane on nelja aastaga loonud omale muinasjutulise kodu. Tee selleni, kuidas inetust pardipojast luik sai, oli täis ootamatusi ja takistusi aga ka nalja ja naeru. „Teised reisivad, aga meie ei taha üldse kuhugi minna, nii hea on kodus olla. Ja ehitada!“ ütleb Liia.

Liia Mooritsa ja Raivo Rebase maakodu Kehtna vallas Raplamaal.

Kütioru mäeveski

Suurvee ajal, kui Kerti Plakso esimest korda paisu juures olevas vanas majas ööbis, oli magamisega raskusi. „Terve öö oli tunne nagu Niagara kose juures – kohin oli nii vali. Siis otsustasin, et sellest majast elumaja ei saa ja tuleb teha uus,“ meenutab Kerti. Ta hakkas minema paisust eemale, mäest ülespoole ja kui kohinat enam ei kostnud, torkas oksa maa sisse – siia ehitame maja!

Ühelt poolt vaadates on Kütioru nõlvale ehitatud majal kolm, teiselt poolt vaadates aga kaks korrust.

Kui on suur sõprusringkond, kel ühevanused lapsed, siis on tore koos tööd teha ja ka puhata. Selline koht on kujunenud Jürikülas asuvast Asu talust. Uus sauna- ja külalistemaja on väljast sama suur kui esialgu samal kohal olnud kõrvalhoone. Pinda on seal mitusada ruutmeetrit.

Saunamajas on korralik kööginurk ja elutuba.

Kalda talu

Avinurme kandis teavad Möldri peret kõik. Katre Mölder oli aastaid Avinurme Puiduaida perenaine ja on nüüd kultuurikeskuse kunstiline juht. Verner Mölder on aastaid olnud Avinurme puhkpilliorkestri dirigent ja Möldripere puidufirma omanik. „Pärast väsitavat päeva on nii mõnus tulla koju ja vaadata voolavat jõge,“ ütleb Katre nende Kalda talu terrassil. Sealt avaneb vapustav vaade Avijõele, mis lookleb justkui ümber maja.

Katre ja Verner Mölder hortensiapõõsa juures.

Kui Annika ja Päärn Brauer Laulasmaal müüa olevat maalappi vaatama läksid, tulid nad sealt esimese hooga tagurpidi tagasi – nii kole oli see koht. Nüüdseks on nad samale õnnetule maatükile rajanud kauni suvekodu, kust ei raatsigi enam lahkuda.

Annika ja Päärn Braueri suvekodu Laulasmaal.

„Siin oli kaks lehma, siin kartulisalv ja juurikad, praeguses tualettruumis aga sead,“ osutab Kirsimäe talu peremees Ain kätega nüüdse elutoa eri osadele. „Ülejäänud osa oli maast laeni avatud heinaküün, lapsena magasime siin heinte peal. Praeguse elutoa seinas oli auk, kust visati sõnnikut välja.“

Kirsimäe talu uuenduskuuri läbinud laudahoone.

Triin ja Georg Kimeri ning nende kahe lapse kodu oleks pidanud olema hoopis teises kohas ja teistsugune, aga nagu elus ikka juhtub, tuli mängu oluline tegelane – juhus. Endalegi ootamatult sattusid nad elama Neeme külla.

Triin ja Georg Kimeri maakodu Neeme külas Harjumaal.

Põdra talu perenaine Aasa Põder on viimased 25 aastat koos tütarde ja nende abikaasadega pühendanud esiisade talukoha taastamisele. Viimati renoveerisid nad kunagise laudakompleksi, millest on saanud modernse ilmega puhkeala.

Põdra talu terrass ja selle taga vana lauda ühes otsas asuv suveköök.

Kalamäe talu kõrvalhooned

Taaskasutus ja ise tegemine on aina popim. Kui siia lisandub veel ports häid ideid, siis võib lõpptulemust suu lahti uudistama jäädagi.

Täpselt niisugune on Jõgeva valla Kalamäe talu, kus elab kunagi tisleri ja hiljem koolidirektori ametit pidanud Jaan Kabin koos kaasa Riina Läänega.

Jaan Kalbin näitab suvesauna, mis on väljast väike, kuid seest suur.

1986. aastal ei olnud Liivi ja Kalev Pikaru tulevasel koduõuel peale mändide ja võsa midagi. Nüüd on seal vahvaid ehitisi päris mitu.

Liivi ja Kalev Pikaru ustest puukuur.

Anni talu perenaine Ester Piht rääkis, et talu sai nende omaks kogu kraamiga, mis hoonetes oli. Muude asjade hulgas leidsid nad lauda alt ree. „Siis ma ütlesin, et kui me teeme endale katusealuse terrassi, tahan ma kindlasti seda rege selle sisustuses kasutada. Kui katusealuse valmis saime, sisustasin- ilustasin selle kiirelt ära. Kõik oli tore, kuni paari kuu möödudes järsku mees ütles: Ester, aga su regi! Regi oli meil täiesti meelest läinud ja sellele ei olnudki enam terrassil kohta. Kui mees mu kurba nägu nägi, ehitas ta järgmisel suvel terrassile pikenduse ning lõpptulemus sai kokku väga äge. Lahtisele osale paistab hästi kaua päike, seal me ikka lebotame mõnuga. Regi on nii lai, et me mahume kolmekesi mehe ja pojaga sinna pikutama. Kevadeti naudime nii esimesi sooje ilmasid ning pimedatel selgetel augustiöödel vahime taevatähti,“ on Ester rahul.

Ester Pihti terrass Anni talus Lääne-Virumaal.

Hille ja Taavi Kala lehtla

Tislerist pereisa hakkas lastele metsa alla onni ehitama, aga välja kukkus suisa loss. Kahekorruselisest lehtlast on saanud pere meelispaik, mis kannab nüüd hellitavat nime PEREMEKA.

Hille ja Taavi Kala lehtla Põlvamaal.

MOMU aed

Mootorispordi muuseum (MOMU) kunagises Ellamaa elektrijaamas on võidusõidukite huvilistele tõeline maiuspala. Ent paar aastat tagasi rajati muuseumi õuele teinegi vaatamisväärsus – aed, mille keskmes on Pirita-Kose-Kloostrimetsa ringrada jäljendav jalgrada.

Mootorispordi Muuseumi aed, MOMU aed

Ines ja Rain Raua aed Külitsel

„Näeme järjekindlalt pea igal õhtul oma aias suurt hoolt ja vaeva. Pügame põõsaid, trimmerdame, väetame, aereerime, õhutame muru, kaevame, istutame, hooldame istutusalasid jne jne,“ räägib Ines. „Et hoida seda ainsat maalappi, mis on meile siin elus kingitud, nii korras kui parasjagu võimalik. Nauding on kõndida paljajalu pehmel murul ja korjata vaasi oma aia lilli.“

Ines ja Rain Raud koos tütar Emmaliisaga oma koduaias.

Greta Orav ostis 2014. aastal Harjumaale Nõmbra külla Lendermaa talu, sest tal oli suur kiusatus nädalavahetustel linnast välja saada. Nüüdseks elatakse kohapeal ja kasvatatakse vähem levinud, kuid kasulike viljadega tarbetaimi.

Greta ja Raul Orava Lendermaa talu

Piia ja Villu Maamägi kodu asub Viljandi vaiksel tänaval. Nende 649ruutmeetrisele kinnistule mahub uskumatult palju. Peale värskelt renoveeritud maja on koostöös maastikuarhitektiga uuenduskuuri läbi teinud ka aed.

Villu ja Piia Maamägi aed Viljandis